Kreft

Store nyheter!

Det er tatt initiativ til å etablere et nasjonalt prosjekt for utprøving av målrettet kreftbehandling på utvalgte pasientgrupper med bestemte molekylære biomarkører. Det arbeides nå med å få organisert et nasjonalt rammeverk og privat/offentlig samarbeid for systematisk utprøving av målrettet kreftbehandling etter modell av den Australske «Molecular Screening and Therapeutics (MoST) program» og det Nederlandske «Drug Rediscovery Protocol, DRUP». Planen er at dette skal gjøres som del av et eurtopeisk nettverk der protokollene utarbeides i samarbeid, pasienter kan rekrutteres på tvers av landegrensene slik at hver utprøving klan gjennomføres raskt, og at alle resultater deles, slik at alle kan dra nytten av utprøvingene. Våre naboland iverksetter tilsvarende prosjekter, jf den svenske MEGALiT-utprøvingen og den danske Protarget.

Denne typen utprøving er av typen «Simon two-stage trial», der man først prøver ut behandlingen på 8 pasienter, og hvis det er god effekt i minst 1 utvider man med 16 til. DErsom det er god effekt i minst 5 av de 24 regnes det som suksess, og man bør gjøre en mer omfattende fase 2-utprøving, fortrinnsvis også forsøke å identifisere prediktive biomarkører som bedre identifiserer de som vil få effekt.

Les mere i Dasgens Medisin

Historikk

Nasjonal samarbiedgruppe for helsefaglig forskning (NSG) har etablert en felles satsing innen kreftforskning, «Nasjonal Satsingsområde kreft: Individuell kreftbehandling basert på genprofilen av egen svulst», denne har sitt eget nettsted kreftsatsing.no

Tre store prosjekter ble støttet av forskningsrådet,

«Personalized Cancer Medicine» og «A national research and innovation platform for personalized cancer medicine», begge tildelt Norsk Kreftgenomikkonsortium, og

«Actionable Targets in Cancer Metastasis (MetAction) – from Bed to Bench to Byte to Bedside», tildelt en forskergruppe ved OUS/AHUS.

«BigMed» et stort prosjekt på OUS for å finne løsninger for integrasjon og analyse av storskala molekylære analyser innenfor sykehus IKT.

Det søkes nå midler fra NSG til et nasjonalt nettverk for persontilpasset kreftmedisin, PKM.Norge, som vil få egne nettsider under domenet presisjonsonkologi.no hvis det innvilges.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.